Zdroj: http://www.mpz.cz/nakladni-vozy/raselinak-ex-hora-sv.sebestiana  •  Vydáno: 29.3.2017 12:58  •  Autor: Filip Kaněk

Rašeliňák ex Hora sv.Šebestiána

Výsypný vůz na rašenu byl muzeem získán v roce 1991 ze zrušené rašelinné dráhy v Hoře svatého Šebestiána. Základ tvoří kovový rám s dřevěnou nástavbou umožňující vyprázdnění vozu jednoduchým otevřením bočních klapek. Tyto vozy se po 2. válce vyskytovaly na většině tehdejších rašelinných drah v Čechách. Do dnešních dnů jsou známy pouze 2 dochované vozy, z nichž tento ve vlastnictví MPŽ prošel v letech 2018-2019 náročnou rekonstrukcí do původního stavu.

 

Historie těchto vozů sahá až do válečných 40. let minulého století, kdy byly pod značkou Ringhoffer – Tatra Werke AG, Werk Raudnitz a.L. vyráběny ve velkých sériích vozíky pro potřeby německé armády na rozchod 750 mm a nosnosti 6 t. Po válce zůstaly stovky kusů těchto podvozků neodebraných. Potřeba nových rašelinných vozů počátkem 50. let dala vzniknout velké sérii rašelinných vozů na rozchodu 600 mm, ale s využitím právě „německých rámů. Do rámu byly při výrobě použity nové nápravy rozchodu 600mm s valivými ložisky, které byly kvůli kratší délce našroubovány pomocí příložek.